De geschiedenis van het kajakken!

De geschiedenis van het kajakken!

De kajak heeft een rijke en oude geschiedenis die ongeveer 4000 jaar teruggaat tot het algemeen begrip. Archeologisch bewijs suggereert 2000 jaar geschiedenis, maar de inheemse orale traditie suggereert een geschiedenis die veel verder gaat. De oudst bekende kajak was een tentoonstelling in het Staatsmuseum voor Volkenkunde in München, Duitsland. Deze kajak zou in 1577 in Holland zijn aangekomen. Maar de geschiedenis van de kajak, of de qajaq, reikt veel verder dan de kusten van Holland in 1577.

Kajaks werden voor verschillende doeleinden gebruikt door inheemse volkeren in Noord-Noord-Amerika, Groenland en Siberië. Het werd voornamelijk gebruikt voor de jacht, omdat een kajak handig is om geruisloos waterdieren te benaderen op binnenmeren, rivieren en arctische kustwateren. De kajak is uitgevonden door de Inuit, Aleut en Yup'ik. Het werd geconstrueerd door dierenhuiden aan elkaar te naaien (meestal zeehondenhuid) en het over een frame van hout of baleinen te spannen. Sommige versies hebben opgeblazen dierenblazen toegevoegd om meer drijfvermogen te bieden. De betekenis van het woord kajak (of qajak) onthult meer van zijn geschiedenis, aangezien het woord is afgeleid van de term die "mensenboot" of "jagersboot" betekent. De jager (van oudsher een man) bouwde zijn eigen kajak, dus ze waren zeer persoonlijk, gebouwd volgens de kennis, vaardigheden en ervaring die door de generaties voor hem werden doorgegeven via de mondelinge tradities. Voor het manoeuvreren van de kajak werd een tweebladige kajakpeddel gebruikt. Extra kenmerken van de kajak waren een kledingstuk dat een tuilik wordt genoemd en dat zowel de jager bedekte als zich uitstrekte over de rand van de kajak, die de warmte binnenhield en het koude water afsloot. Een kajak werd over het algemeen gebouwd voor slechts één persoon, hoewel er versies van de kajak zijn die plaats bieden aan twee of meer jagers. De grootste bekende inheemse gemaakte kajak, een Umiak genaamd, was 18 meter lang.

Kayak
Kayak and Umaiak by Gordon Miller

 

Europeanen werden zich bewust van kajaks toen expedities werden gemaakt om het arctische gebied in de 19e eeuw te verkennen. Poolreizigers erkenden het nut van kajaks om met ijs gevuld open water te varen en voorraden te vervoeren. Sporters uit Engeland, Duitsland en Frankrijk adopteerden de kajak als een optie voor openluchtrecreatie en fitness. Een eigentijds ontwerp van de kajak werd in 1845 in Europa geïntroduceerd door de Engelsman John MacGregor. Het ontwerp van MacGregor, een Rob Roy genaamd, was een opvouwbaar houten frame bedekt met een duurzame stof. Na honderden jaren te zijn aangescherpt tot de fijn afgestemde jachtmachine die de kajak voor veel culturen was geworden, was er plotseling een snelle verandering en ontwikkeling in de kajakwereld.

In 1931 gebruikte Adolf Anderle bijvoorbeeld een kajak om door de Salzachofen-kloof in de Oostenrijkse Salzach-rivier te peddelen. Anderle's prestatie inspireerde de introductie van de International Scale of River Difficulty, een schaal die een "klasse" (klasse 1, klasse 2, enz.) Systeem gebruikt om de sterkte van de stroomversnellingen van een rivier te classificeren.

Spring vooruit naar 1936, waar kajakken een Olympische sport werd tijdens de Zomerspelen van Berlijn. Nadat ze op wereldwijde schaal op de Olympische Spelen verscheen, werd kajakken veel populairder in Amerika en begonnen vrouwen ook aan de sport te doen. Momenteel omvatten de Olympische Spelen tien verschillende wildwaterkajakwedstrijden.

kayak
Inuit in their kayaks. ca. 1901 / N.W.T. Charles W. Mathers
Library and Archives Canada/C-005106
De jaren vijftig brachten vooruitgang in de bouw toen stijve glasvezelkajaks werden geproduceerd en polyethyleenkajaks in de jaren tachtig een opmars maakten. Zoals met de meeste historische verslagen van moderne activiteiten, lijkt het langzaam te zijn begonnen, maar nu hebben we een encyclopedie aan archiefdatabases voor elke peddelsportcompetitie en technologische vooruitgang die in de recente geschiedenis is gebeurd. Wat kajakken echter echt doet opvallen, is dat de Aleut- en Inuit-volkeren vanaf het begin een buitengewoon technisch genie toonden. Een bewijs van hun creatieve vaardigheid is dat de vorm en constructie van de traditionele kajak nog grotendeels intact zijn.
Hieronder kun je een geweldige documentaire uit 1922 bekijken, genaamd "Nanook of the North", die een jaar uit het leven van Nanook, een Eskimo (Inuit), en zijn familie documenteert. Beschrijft de handel, jacht, visserij en migraties van een groep die nauwelijks is geraakt door industriële technologie. Nanook of the North werd alom vertoond en geprezen als de eerste lange, antropologische documentaire in de filmgeschiedenis.

KLIK OP DE AFBEELDING HIERONDER VOOR EEN GEWELDIGE DOCUMENTAIRE!

"Nanook of the North" (1922)

 

Hier heb je historische foto's die de schoonheid van de eerste kajaks laten zien:

Eskimo Kayak
Eskimo kajakkers
Boys in kayak
Jongens in een kajak, Nunivak
Inuit sailing in a kayak at King Island, Alaska
Inuit peddelt in een kajak bij Konings eiland, Alaska.

 

Bronnen:

Stephanie Brown, Ocean River Sports

Dry Creed Lake