Hoe kies je een kajak?

Hoe kies je een kajak?

Met een kajak kunt u schilderachtige campings aan het strand bereiken, rustig een riviermonding verkennen, genieten van adembenemende uitzichten die vanaf de kust niet te zien zijn, 's ochtends rond het meer trainen of gewoon met de kinderen in het water spelen.

 Net zoals er veel manieren zijn om kajaks te gebruiken, zijn er ook veel verschillende boten. Hoe weet u welke kajak het beste bij u past? Wanneer u probeert de juiste kajak uit te kiezen, concentreer u zich dan op een paar belangrijke ideeën:

Waar wil je peddelen? Is het een meer, een zeekust of een rivier? Dit zal u helpen uw keuzes te beperken.

Sit-in of sit-on-top? Verkiest u de bescherming van een traditionele sit-in, of de openheid van een sit-on-top? Als je voor een van beide openstaat, is dat ook prima.

Gewicht van de kajak en uw budget: materialen die rechtstreeks van invloed zijn op de prijs van de boot, zijn de grootste factor in het gewicht en de duurzaamheid van uw boot.

Overwegingen voor vorm en grootte: Deze zijn van invloed op de behandeling en de laadruimte.

Waar ga je je kajak gebruiken?

Boten worden niet ingedeeld naar watertype, maar het is toch handig om hier te beginnen en na te denken over welke omgeving u wilt verkennen voordat u uw boot kiest.

Meren: we hebben het hier over het plaatselijke meer, niet over Lake Superior. Als het mooi weer is en de bestemming dichtbij is, kun je met elke sit-on-top of recreatieve sit-in boot erop uit gaan en plezier hebben. Als er witte schuimkoppen verschijnen door sterke wind en golven, dan heb je liever een wat professionelere boot.

Kusten: hier spelen wind, golven, stromingen, getijden allemaal een rol. Het hebben van een sit-in toerboot met roer, vaste volgvin of een skeg (een dropdown vin) is dus verstandig. Als je in een warme omgeving woont waar je het niet erg vindt om te gaan zwemmen, of als je van plan bent om te kajakken, dan kan een sit-on-top nog steeds een goede keuze zijn.

Rivieren: we hebben het niet over technische stroomversnellingen - wildwaterkajaks vallen buiten het bestek van dit artikel. Als je op een rivier peddelt, wil je een stabiel, stevig vaartuig dat snel draait. Dat kan een korte, stabiele recreatieve sit-in of sit-on-top boot zijn, of een dagtoerende sit-in kajak. 

Rivieren en meren: Als u van plan bent uw boot in zowel stromend als stilstaand water te gebruiken, ga dan voor een korte recreatieve sit-in of sit-on-top kajak. Deze oversteekboten hebben typisch een scheg. Die opstelling helpt je om responsief te draaien als de skeg omhoog is en efficiënt te volgen als de skeg omlaag is. Een korte boot met roer zou ook een optie zijn, maar roeren zijn meestal te vinden op langere boten.

Soorten kajaks

Kajaks worden op veel manieren geclassificeerd, inclusief waar u erin zit, hoe u ze gebruikt, hun structuur en of ze voor een specifiek doel zijn gebouwd.

Sit-on-top Vs. Traditionele sit-in kajaks 

Sit-on-tops zijn voornamelijk plezierboten voor meren en gemakkelijk stromende rivieren. Je zult ze ook zien in warme kustwateren, en een paar langere sit-on-tops hebben genoeg opslagruimte voor een nachtelijke reis. Als je je te claustrofobisch voelt in een cockpit of als je niet wilt leren hoe je een 'natte uitgang' moet maken als je kapseist, ben je een sit-on-topper. Als je het nog niet zeker weet, overweeg dan het volgende:

 • Sit-on-tops zijn gemakkelijk in en uit te stappen (zelfs in diep water), dus ze zijn goed voor casual gebruik, zoals spelen in de buurt van een hut aan het meer, of als kinderboot of zwemplatform.
 • Ze zijn comfortabel als lucht en water warm zijn (je wordt altijd nat).
 • Spuigaten maken ze zelflozend; het is niet nodig om water weg te pompen.
 • Ze hebben enkele opbergplekken op het dek en moeilijk toegankelijke laadruimte (in de holle romp).
 • Ze zijn doorgaans zwaarder dan vergelijkbare sit-in kajaks.
 • Voor degenen die geïnteresseerd zijn in vissen, bevatten sommige sit-on-tops hengelhouders of op zijn minst de mogelijkheid om ze toe te voegen.

Sit-On-Top Kajak Collectie

Zitkajaks zijn er in modellen voor pleziervaartuigen, dagtochten en toeren. Ze bewegen snel, volgen een rechte lijn en hebben afgedekte vrachtcompartimenten, dus ze zijn goed om naar een bestemming te peddelen. Aanvullende overwegingen:

 • Ze zijn comfortabel als lucht en water koel zijn.
 • U kunt een sproei-rok toevoegen, maar een lenspomp is nodig als u volledig onder water komt te staan. En als je een traditionele smalle sit-in kajak koopt, moet je weten hoe je een natte uitgang moet maken.
 • De positie van uw lichaam en meerdere contactpunten in de boot (billen, knieën en voeten) geven u meer controle, wat vooral handig is in ruw water en ook leuker kan zijn om te manoeuvreren.
 • Ze zijn efficiënter om te peddelen dan een sit-on-top.

Kayak Categorieën

De bootcategorieën zijn het vermelden waard, maar houd er rekening mee dat niet alle kajakmakers dezelfde termen gebruiken. En de ‘recreatieve’ boot van het ene merk is misschien vergelijkbaar met de ‘dagtoer’ boot van een ander. Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele algemene richtlijnen:

Recreatieve kajaks (sit-ins en sit-on-tops): betaalbaar, stabiel, gemakkelijk in en uit te stappen en eenvoudig te keren. Ze zijn voor plezier op vlak water of meanderende rivieren, niet voor langere tochten, golven of stroomversnellingen. Opslag is meestal beperkt tot opbergplekken voor een paar essentiële zaken.

Recreatieve Kajak Collectie

Kajaks voor dagtochten (sit-ins): deze veelzijdige boten zijn slanker en efficiënter te verplaatsen dan plezierboten - en zullen vaak een hogere prijs hebben. Kajaks voor dagtochten lopen ook rechter en geven u meer controle in ruw water dan plezierboten. Omdat ze korter zijn dan zeekajaks, zijn kajaks voor dagtochten gemakkelijker te vervoeren en te hanteren. Ze bieden een bescheiden hoeveelheid laadruimte. 

Dagtocht Kajak Collectie

Toerkajaks (sit-in zeekajaks): Deze lange, robuuste toerboten zijn superefficiënt over afstanden. Ze volgen goed en hebben een roer of scheg om met wind en stroming om te gaan. In deze categorie vindt u voldoende laadruimte en hogere prijzen. (Opmerking: als je absoluut toegewijd bent aan lange reizen en kajakken langs de kust, dan kun je geld besparen door vanaf het begin naar een zeekajak te gaan. Als je het niet zeker weet, kost een boot voor dagtochten minder als inleidende boot, en maak het gemakkelijker om peddelvaardigheden te ontwikkelen.)

Tour Kajak Collectie


Speciale kajaks:

De onderstaande categorieën zijn goede opties voor een aantal specifieke situaties: misschien heb je weinig ruimte, wil je peddelen met een partner, of misschien ligt je focus op vissen.

Opvouwbare kajaks: Als u in een appartement woont, van plan bent te reizen of naar een afgelegen locatie wilt wandelen, dan is een opvouwbare boot misschien zinvol. hij zal niet zo robuust zijn als een kajak met een harde schaal, maar hij biedt vergelijkbare hantering en opslag voor veel toerboten. 

Opvouwbare kajak Collectie

Opblaasbare kajaks: net als een opvouwbare boot besparen deze ook opslagruimte. Ze zijn ook verrassend stevig en veelzijdig. Puur recreatieve modellen gaan nergens zo snel heen, dus ze zijn het beste voor spelen in de buurt van de kust. Brede, robuuste opblaasboten zijn goed voor stromende rivieren (ze stuiteren tegen obstakels). En een paar springkussens zijn ontworpen om serieuze toerkajaks te zijn.

Opblaasbare Kajak Collectie

Tandem-kajaks: een boot of twee? U en uw partner kunnen wat dollars besparen door één tandemboot te kopen in plaats van twee solo-kajaks. Tandems zijn doorgaans stabieler dan hun enkele tegenhangers en zijn ook een goede keuze als u kinderen meeneemt. Maar je ziet af van een potentiële reddingsboot en de flexibiliteit om solo te gaan op toekomstige reizen. Maar als je supereenvoudig bent en er zeker van bent dat je altijd samen zult gaan als je peddelt, is een tandemboot logisch.

Tandem Kajak Collectie

Pedaalaangedreven kajaks: Als u uw handen wilt vrijmaken om te vissen, fotograferen of met een verrekijker wilde dieren te kijken, kijk dan naar boten met geavanceerde pedaalaandrijfsystemen. Deze gebruiken fietsachtige pedalen die een prop draaien, of push-pedalen die een paar vinnen aandrijven. Het sturen gebeurt via een roer dat wordt bediend met een handbediening. U zit hoger om ruimte te laten voor de trapbeweging. Pedaalkajaks zijn meestal breed en bieden een stabiel platform (in rustige omstandigheden), en omdat u uw krachtige beenspieren gebruikt, kunt u langere stukken comfortabeler volhouden. Aan de andere kant draagt ​​pedaaltechnologie bij aan de kosten van een kajak; het vereist ook meer onderhoud. Je moet ook rekening houden met de steun of vinnen onder de kajak als je in het ondiepe water bent, en je zult niet in staat zijn om snelle bochten of ruw water aan te kunnen zoals je kunt in een kajak die je peddelt. Pedaalkajaks zijn ook zwaarder dan traditionele kajaks, wat invloed heeft op het hanteren in en uit het water (plan om een ​​pedaalkajak aan te trekken omdat deze te zwaar is om op een imperiaal te dragen).

Peddelaangedreven collectie

  

Kajakmaterialen, gewicht en prijs

Een lichtere kajak is gemakkelijker te dragen, gemakkelijker in uw auto te laden (vooral door uzelf) en gemakkelijker op snelheid te komen. Met een lichtere boot kunt u ook meer spullen meenemen omdat minder gewicht wordt ingenomen door het gewicht van de boot zelf. De afweging is dat lichtgewicht materialen een kajak aanzienlijk meer kunnen kosten.

Polyethyleen plastic is goedkoop en slijtvast, hoewel het de zwaarste optie is en de UV-stralen van de zon zullen het na een langere tijd in de zon aantasten. (Bewaar het op een overdekte locatie.)

ABS-plastic: iets duurder dan polyethyleen, het biedt vergelijkbare duurzaamheid. De hogere prijs geeft je een iets lager gewicht dan polyethyleen, plus wat UV-bestendigheid. De kenmerkende tweekleurige ontwerpen van thermogevormde ABS-boten komen doordat het dek en de romp afzonderlijk zijn gemaakt en vervolgens met elkaar zijn verbonden.

Composieten: lichtgewicht boten van glasvezel en ultralichte koolstofvezelboten bieden een enorme sprong in prestaties en prijs. Uv-straling is bij deze materialen geen groot probleem, maar een grote impact met stenen kan dat wel zijn.

Aanvullende overwegingen bij de kajak

Vergelijkbare boten hebben waarschijnlijk vergelijkbare specificaties. Gewichtscapaciteit en lengte kunnen echter variëren, dus dat zijn de belangrijkste specificaties om te controleren.

Gewichtscapaciteit: dit is het totaal van de boot, uw uitrusting en uzelf. Deze specificatie is belangrijk als u van plan bent om uitrusting te vervoeren voor een meerdaagse tocht: als de boot overbelast is, zal hij te laag in het water liggen en uw peddelefficiëntie in gevaar brengen.

Lengte: Langere boten varen efficiënter en bieden veel opbergruimte voor nachtelijke toeruitrusting, terwijl kortere rompen sneller draaien. Een lengte van een paar centimeter maakt niet veel uit, maar een meter of meer zal merkbaar zijn.

Diepte: diepere rompen bieden meer ruimte voor kajakkers met lange benen, plus iets meer opslagruimte. Ondiepere rompen hebben minder last van wind.

Breedte: bredere rompen bieden meer initiële stabiliteit, terwijl smallere rompen sneller kunnen gaan.

Scheggen, volgvinnen en roeren: deze accessoires helpen een boot om rechter in de wind te volgen. 

 • Een skeg is een simpele dropdown vin die helpt voorkomen dat een zijwind de boot uit koers blaast.
 • Een volgvin biedt een soortgelijk voordeel, maar in tegenstelling tot een skeg kan deze niet worden ingetrokken terwijl u aan het peddelen bent. Het wordt meestal aangetroffen op opblaasbare kajaks. Je hebt de mogelijkheid om een ​​volgvin te verwijderen voordat je gaat peddelen, als je prioriteit wilt geven aan het vermogen om snel om te draaien of het vermogen om op koers te blijven.
 • Een roer, een vin die vanaf de achterkant van een boot naar beneden klapt, doet hetzelfde, behalve dat het niet in één positie is vastgezet: de hoek kan constant worden aangepast via voetpedalen, zodat het beter reageert op veranderende omstandigheden wanneer u aan boord bent. de beweging.

Zitplaatsen: een goed zitje kan je kajak een stuk duurder maken. Maar je zult veel uren op die stoel doorbrengen, dus als je er een hebt die meer verstelbaar, meer opgevuld en ergonomisch geschikter is, is dat extra geld misschien wel waard. 

Cockpitgrootte: Een kleine, knusse cockpit geeft u meer controle en bescherming in ruwe omstandigheden. Een grote kuip maakt het in- en uitstappen gemakkelijker. 

Luiken: deze bieden toegang tot de opslagruimten binnenin. Grotere toerboten zullen er twee hebben, terwijl dagtoerboten en enkele recreatieboten er één hebben.