Hoe kies je de juiste kajakpeddel?

Hoe kies je de juiste kajakpeddel?

Naast de kajak zelf heeft je peddel de grootste impact op je prestatie op het water. Zelfs een korte tocht omvat duizenden slagen, dus een goede peddel kan het verschil maken. Om een ​​kajakpeddel te kiezen, moet je rekening houden met vier basisideeën:

  • Lengte: Uw bootbreedte en uw lengte bepalen uw peddellengte.
  • Materialen en prijs: lichtgewicht materialen verbeteren de prestaties, maar dragen bij aan de prijs van een peddel.
  • bladkeuze: de grootte en vorm van je peddel blad hebben invloed op de algehele efficiëntie in het water.
  • Schachtkeuze: een gebogen schacht of gevederde bladen kunnen ook de effectiviteit van een peddel verbeteren.

Peddel lengte

Het uitzoeken van de juiste maat (lengte) peddel is verrassend eenvoudig. Hoe breder je boot is, hoe langer je peddel moet zijn. Uw lengte is ook een factor, vooral voor een smallere boot: langere peddelaars hebben langere peddels nodig.

Dus, de maat van de peddel wordt gemaakt op basis van die twee factoren. De onderstaande tabel is voor Guma Peddels. Het is een goed idee om de website van elk merk dat u overweegt te bekijken, omdat u mogelijk kleine afwijkingen kunt vinden van de onderstaande specificaties:

Tussen-maten

Als je tussen twee maten in valt, is het over het algemeen beter om korter te gaan. Beide maten zouden waarschijnlijk werken, maar u bespaart een paar gram met een kortere peddel. Als je echter geproportioneerd bent met een kortere romp, dan is het extra bereik handig en moet je voor de langere peddel gaan.

Peddels met lage en hoge hoek

De lage-hoekslag wordt gedaan met de schacht die slechts een klein beetje gekanteld is - uw bovenste hand blijft onder uw schouderniveau. Deze slag is ideaal voor ontspannen, recreatief kajakken op vlak water.

Met een meer gekantelde schacht en een bladpad dat dicht bij de boot ligt, is de hoge-hoekslag er een waar sommige peddelaars naartoe gaan voor meer snelheid. De slag vereist precisie en is vermoeiend als je die precisie niet hebt. Het vereist een kortere peddel en een breder blad dan een peddel die je zou gebruiken voor een slag met een lage hoek.

Peddels zijn bedoeld voor kajakken in lage of hoge hoeken, en de maattabellen zijn voor elk verschillend. De bovenstaande tabel is voor peddelen in een lage hoek.

Materialen

 

Blad materialen

De vuistregel dat gewichtsbesparing zowel de prestaties als de prijs verhoogt, geldt ook hier. Omdat u uw blad hoger tilt dan uw schacht, betalen lichtgewicht materialen zich uit in een vermindering van vermoeidheid. Verschillende bladmaterialen verschillen ook in hoe goed ze energie overbrengen op uw slag.

"Plastic" is hier een verzamelnaam. In specificaties zie je variaties zoals 'polymeer' of 'polypropyleen' of plastic mengsels doordrenkt met nylon of glasvezel. Elk zou een bescheiden winst in prestatie (en prijs) kunnen opleveren. En "composiet" is een verzamelnaam voor koolstofvezel en glasvezel.

Kunststof / nylon bladen

De goedkope leider, plastic, wordt vaak gekozen door recreatieve peddelaars die denken dat het onverwoestbaar is. Het kan echter barsten en verslechteren als het in de zon wordt gelaten. De flexibiliteit van plastic kan voorkomen dat het in tweeën breekt, maar flexibiliteit in het water gaat ten koste van de efficiëntie van uw slag.

Glasvezelbladen

Deze staan ​​midden in de prijsklasse en bieden uitstekende prestaties en duurzaamheid. Een mes van glasvezel is lichter dan plastic en kan afbrokkelen, maar het barst meestal niet helemaal door. Stijve glasvezelbladen zijn efficiënt in het water.

Bladen van koolstofvezel

Als u bereid bent een hoge prijs te betalen voor topprestaties, kies dan voor koolstofvezel. Echt ultralicht, maar ook ultrastijf voor een uitstekende energieoverdracht bij elke slag.

Schacht materialen

Plastic schachten zijn zeldzaam. Aluminium, het meest portemonnee-vriendelijke schachtmateriaal, is duurzaam en bruikbaar. Het kan ook erg koud of heet worden, dus het kan handig zijn om handschoenen aan te trekken voordat u het bij koud weer pakt, en u moet het in de schaduw opbergen als het warm is.

Carbon en glasvezel schachten zijn duurzaam, sterk en lichtgewicht. Door een van die schachtmaterialen te combineren met een van die lichtgewicht composietbladmaterialen, ontstaat je meest lichtgewicht en efficiënte peddeloptie - en de prijs weerspiegelt dat prestatieniveau.

Blad ontwerp

De meeste peddelbladen hebben tegenwoordig een asymmetrische tweevlakshoekige vorm.

Een asymmetrisch lemmet is relatief smal en aan één kant korter. Dat zorgt voor een hoek zodat het oppervlak van het blad gelijkmatiger is wanneer het door het water duwt.

Je kunt een tweevlakshoek zien aan de rib in het midden. Hierdoor kan het water soepel en gelijkmatig over beide helften van het blad stromen. Bladen zonder dit fladderen meer, wat het moeilijker kan maken om recht langs de boot te volgen.

Omdat ze lichter zijn, zijn smallere bladen comfortabel voor lange stukken peddelen; dat is vooral handig tijdens een dagtour of een meerdaagse reis.

Bredere bladen lenen zich voor snelle, krachtige slagen waarmee u snel kunt accelereren. Om deze reden geven kajaksurfers er vaak de voorkeur aan.

Sommige gespecialiseerde visbladen hebben ook een J-vormige inkeping in het blad om gestrikte vislijnen en haken op te halen.

Schachtontwerp

Rechte schacht of gebogen schacht? Peddels met gebogen schacht hebben een "geknikt" gedeelte dat de handen in een comfortabelere hoek positioneert tijdens het krachtgedeelte van een slag, wat ongemak en vermoeidheid in uw gewrichten minimaliseert. Als je verandert van een peddel met rechte steel naar een peddel met gebogen steel, plan dan een dag op het water om je slagtechniek aan te passen.

Tweedelig of vierdelig? Beide zijn ontworpen om te worden opgebroken voor eenvoudigere opslag. Een model met een vierdelige steel heeft simpelweg kortere delen, dus het is goed als je ergens met een draagbare kajak wandelt of je peddel meeneemt in het vliegtuig.

Stelen met een kleine diameter bieden een minder vermoeiende grip voor peddelaars met kleine handen. Als je je duim en wijsvinger niet kunt aanraken als je een peddel vastpakt, ben jij dit. Stelen zijn niet gemaakt in meerdere diameters: ze zijn standaard of kleine diameter.

Bladhoek

De bladen zijn ofwel gedraaid of op elkaar afgestemd. Evenwijdig of niet-gedraaide bladen (zie afbeelding MATCHED) zijn uitgelijnd met elkaar. Gedraaide bladen bevinden zich niet in hetzelfde vlak (zie afbeelding FEATHERED), waardoor de windweerstand op het blad dat uit het water komt wordt verminderd.

Bij bijna alle peddels kun je de bladen roteren om ze te matchen of te draaien. Ze stellen u ook in staat om de hoeveelheid gedraaidheid gemakkelijk aan te passen, meestal in stappen van 15 graden. Met een aantal pedels kunt u ze in elke gewenste hoek aanpassen.

Opmerking: De termen "rechterhandbediening" en "linkerhandbediening" verwijzen naar welke hand de as draait tijdens een veerbeweging. Bij de meeste peddels kun je het op beide manieren instellen.

Wij hopen dat dit artikel u help. Als u vragen heeft, laat gerust een reactie achter in de reactie box hieronder of bel ons even. Weet u wat u nodig heeft? Neem een kijkje in onze webshop. Gegroet!